Sonda lambda pentru motoarele diesel
Discutam intr-un articol anterior despre cauzele principale ale defectarii sondei lambda. Astazi ne-am propus sa reluam subiectul, de aceasta data cu referire stricta la sonda lambda universala (sau planara), acel tip de senzor de oxigen care poate fi utilizat si in cazul motoarelor diesel. Sa vedem asadar care sunt principalele caracteristici ce diferentiaza sonda lambda planara de o sonda binara (clasica), si sa aflam totodata care sunt functiile pe care le indeplineste.
Sondele lambda sunt de doua tipuri:
– sonde lambda binare, sau clasice, care se utilizeaza in mod frecvent pe majoritatea motoarelor pe benzina. Pe baza analizarii fluxului de gaze de evacuare, aceste sonde au rolul de a citi si transmite anumite informatii unitatii de control electronic a motorului (ECU).
Sonda lambda binara isi gaseste aplicabilitatea exclusiv in cazul motoarelor pe benzina deoarece acestea functioneaza in jurul amestecului stoichiometric, respectiv cu un amestec aer-combustibil bogat.
[allowphp useadvancedfilter] if ( is_single() ) {[/allowphp useadvancedfilter]
[allowphp useadvancedfilter] } else { [/allowphp useadvancedfilter]
Continuare
[allowphp useadvancedfilter] } [/allowphp useadvancedfilter]
Pentru a intelege exact care este diferenta majora dintre cele doua tipuri de sonde, sa vedem mai intai ce inseamna stoichiometric, un termen a carui semnificatie scapa cu siguranta celor mai multi dintre noi.
Conform DEX, stoichiometric face referire la calculul pentru stabilirea echivalentului chimic al unui element dintr-o reactie, cunoscandu-se cel al altui element din acea reactie.
In cazul nostru, sonda lambda planara este singura capabila sa masoare coeficientul stoichiometric (nivelul de oxigen) intre valori de 0.65 pana la infinit. Iar, avand in vedere nivelul excesiv de oxigen din amestecul sarac specific motorului diesel, este lesne de inteles utilitatea si aplicabilitatea acestui tip de sonda.
Cat priveste aplicabilitatea sondei planare in functie de norma de poluare a motoarelor diesel, aceasta este utilizata in special in cazul motoarelor Euro 5 si Euro 6. Avand in vedere dorinta constructorilor auto de a reduce permanent nivelul emisiilor poluante in cazul motoarelor diesel, solutia tehnica oferita de sonda lambda planara a permis optimizarea procesului de ardere, contribuind substantial la realizarea acestui deziderat.
Stim asadar ca sonda lambda universala masoara cantitatea de oxigen rezidual din gazele de evacuare. Cat priveste insa informatiile transmise de aceasta catre ECU, respectiv influentele produse asupra modului de functionare a motorului, avem mai multe situatii:
– in cazul motoarelor Euro 6, unde vorbim intotdeauna de prezenta catalizatorului de oxizi de azot (NOx), sonda lambda transmite un semnal utilizat in special in timpul fazei de regenerare a filtrului (catalizatorul functioneaza ca un filtru pentru a retine oxizii de azot)
– deschiderea, respectiv inchiderea supapei EGR este controlata de catre ECU pe baza informatiilor receptionate de la sonda lambda
– reglarea cantitatii de combustibil injectata in cilindri are loc, de asemenea, conform informatiilor transmise de sonda lambda pe baza analizarii cantitatii de oxigen din gazele de evacuare
– emisiile de fum ale motorului aflat in sarcina maxima sunt limitate tot cu ajutorul sondei lambda, care transmite informatiile necesare calculatorului de injectie astfel incat acesta sa nu introduca decat o anumita cantitate de combustibil in cilindri
Cat priveste modul sau de constructie, sonda lambda planara dispune de un element sensibil compus din mai multe placi ceramice de forma dreptunghiulara, un tub metalic protector impotriva actiunii gazelor de evacuare precum si un conector electric cu 6 pini.
Pentru a functiona la parametri normali, optimi, sonda lambda planara trebuie sa ajunga la o temperatura cuprinsa intre 700 si 800 °C. Acest lucru este posibil gratie unei rezistente electrice de incalzire alimentata la 12 V, pusa in functiune prin comanda unitatii de control electronic a motorului.
Urmariti clipul urmator pentru a observa modul de functionare al sondei lambda pentru motorul diesel (senzorul de oxigen).