Ce este si cum functioneaza senzorul de detonatie?
Desi in cazul motorului diesel autoaprinderea amestecului aer-combustibil reprezinta modul sau normal de functionare, in cazul motoarelor pe benzina acest proces este unul nedorit, avand efecte distructive atunci cand are loc. Detonatia, sau autoaprinderea amestecului aer-combustibil si arderea sa cu o viteza foarte mare, reprezinta fenomenul care apare atunci cand amestecul aer-carburant atinge o temperatura mai mare decat limita de autoaprindere, declansandu-se o ardere spontana, instantanee.
• Ce influenteaza aparitia detonatiei?
Pentru a intelege care este factorul principal ce determina aparitia detonatiei ar trebui sa cunoastem mai intai faptul ca temperatura unui gaz creste direct proportional cu presiunea sa. Astfel, in cazul nostru, o presiune prea mare a aerului din cilindri motorului va determina in acelasi timp o crestere pe masura a temperaturii amestecului aer-combustibil.
[allowphp useadvancedfilter] if ( is_single() ) {[/allowphp useadvancedfilter]
[allowphp useadvancedfilter] } else { [/allowphp useadvancedfilter]
Continuare
[allowphp useadvancedfilter] } [/allowphp useadvancedfilter]
• Care sunt efectele detonatiei asupra motorului?
Desi motorul este astfel conceput si proiectat incat sa functioneze in conditii de temperatura, presiune si forte mecanice extreme, detonatiile imping valorile acestor factori catre limitele lor superioare, provocand deteriorari ale pistoanelor, supapelor ori bujiilor (deformare, topire etc.).
De asemenea, efectele negative ale detonatiei se rasfrang in mod direct si asupra performantelor motorului. Astfel, cand motorul detoneaza, pe langa cresterea simtitoare a consumului de carburant, se produce si o scadere a cuplului motor. Si, daca nu era de ajuns, un rezultat negativ al detonatiilor este si acela ca determina cresterea cantitatii de emisii poluante eliberate in atmosfera.
Controlul detonatiei
Din fericire da, se poate vorbi despre un control al detonatiei, sau mai exact, despre contracararea efectelor sale. Aceasta sarcina revine asa-numitului senzor de detonatie, un senzor montat pe blocul motor ce are rolul de a detecta vibratiile. Functionand pe principiul piezoelectricitatii, senzorul capteaza vibratiile puternice produse in cilindru (care sunt propagate prin blocul motor) si transmite mai departe un semnal unitatii electronice de control a motorului (ECU).
Senzorul de detonatție este compus dintr-un cristal piezoelectric si o masa seismica. In functie de semnalul pe care acesta il transmite catre ECU, si pe baza pozitiei pistoanelor in cilindru, calculatorul de injectie este capabil sa determine in care cilindru a avut loc detonatia.
In baza informatiilor colectate, ECU va actiona in sensul eliminarii detonatiei prin corectarea avansului la aprindere. Practic, cand se detecteaza o detonatție pe un anumit cilindru, avansul va fi redus si apoi crescut in mod gradual pana cand este detectata o alta detonatie. De asemenea, la motoarele supraalimentate (turbo sau cu compresor mecanic) ECU intervine si asupra sistemului de supraalimentare reducand progresiv presiunea aerului comprimat introdus in cilindri.
Cat priveste detectia detonatiei la motoarele cu patru cilindri, un singur senzor este de regula suficient. Insa, pentru motoarele cu mai multi cilindri, sau chiar doua bancuri (V6, V8, etc.), un singur senzor nu are randamentul necesar. In asemenea cazuri se utilizeaza minim doi senzori de detonatie.
Avand in vedere efectele negative expuse mai sus, este destul de limpede ca functionarea senzorului de detonatie este practic indispensabila. Cu toate acestea, in cazurile in care acesta se defecteaza, este bine de stiut faptul ca utilizarea unei benzine cu cifra octanica cat mai mare va preveni pe cat posibil aparitia detonatiilor. Practic, cu cat benzina are cifra octanica mai mare, cu atat limita de autoaprindere a amestecului carburant este mai ridicata.