pregatire-vacanta-pasti

Cum te pregatesti pentru minivacanta de Pasti

pregatire vacanta pastiStatisticile confirma si anul acesta ca aproximativ 20% dintre romani isi vor petrece sarbatorile de Pasti in strainatate – optand in majoritatea cazurilor pentru destinatii religioase – in timp ce restul de 80% raman in tara, alaturi de familie si prieteni. Si intr-un caz si in celalalt, cei care calatoresc cu autoturismul personal ar trebui sa nu uite ca minisejurul poate fi ratat destul de usor, iar asta chiar si in lipsa celor mai elementare verificari ale autoturismului.

Ori de cate ori se porneste la drum intr-o destinatie turstica, autoturismul tinde sa fie lasat pe un plan secundar. Este cat se poate de firesc, asta deoarece in astfel de imprejurari atentia se indreapta mai mult asupra petrecerii in sine, si mult mai putin asupra oricaror alte detalii. Pentru a preintampina insa orice eventuale neplaceri, va prezentam in cele ce urmeaza o serie de aspecte de care ar trebui sa tineti cont.

 

1. Acordati atentie reviziei tehnice

In cazul in care plecati la drum in Europa (sfaturile sunt valabile si pentru calatoriile in Romania), este foarte important sa cunoasteti perfect starea tehnica in care se afla autoturismul dvs.. Desi micile probleme nu au de regula potentialul de a va ruina minisejurul, este bine sa va asigurati ca starea tehnica a masinii este una ireprosabila. De asemenea, atunci cand efectuarea reviziei tehnice periodice coincide sau se apropie de perioada sejurului, este foarte indicat sa o faceti inainte de plecare, si asta indiferent ca ati parcurs sau nu numarul de kilometri necesari. In astfel de situatii problema este cu atat mai delicata cu cat este vorba despre o masina noua iar vacanta de Pasti o veti petrece in strainatate, caz in care depasirea kilometrajului intre revizii poate anula garantia masinii.

2. Asigurati-va ca nu exista probleme cu actele

Este indicat sa verificati intotdeauna perioada de valabilitate a documentelor (permis de conducere, cartea de identitate, certificatul de inmatriculare, polita de asigurare etc.). Puteti face copii xerox de pe actele autoturismului sau chiar sa le scanati si sa trimiteti copiile digitale ale acestora pe una dintre adresele dumneavoastra de e-mail. In caz de furt sau pierdere, veti putea astfel sa le inlocuiti mai usor sau chiar sa le prezentati pentru un eventual control, ca alternativa de urgenta pentru evitarea sanctiunilor contraventionale. In plus, este recomandat sa aveti salvate in agenda telefonului numerele de telefon care va pot fi utile in astfel de situatii (ex. numerele societatii de asigurari, bancilor si/sau companiilor emitente ale cardurilor pe care le folositi). Acestea se pot dovedi de un real ajutor in caz de pierdere sau furt a oricaror bunuri pe care le detineti.

3. Pastrati intotdeauna un bidon cu ulei de rezerva pentru motor

Verificarea uleiului se face, de regula, la fiecare al treilea plin de combustibil. Cu toate acestea, in cazul unei masini mai vechi, despre care cunoasteti ca inregistreaza un consum de ulei mai mare decat in mod normal, este recomandat sa verificati uleiul chiar mai des de atat. Nu asteptati niciodata ca martorul sa se aprinda in bord, poate fi deja prea tarziu. Semnalul de avertizare pentru nivelul scazut de ulei se poate aprinde din mai multe motive, precum nivelul scazut al uleiului (cauzat, spre exemplu, de probleme ale sistemului turbo), o pompa de ulei defecta, un senzor pentru presiunea uleiului defect sau chiar de un blocaj in sistemul de ungere cu ulei a motorului. Desi ati putea cumpara oricand un bidon de ulei chiar in momentul in care ati constatat problema, este bine sa stiti ca oprirea imediata a motorului este singura modalitate prin care pot fi prevenite daunele de natura mecanica ale acestuia. Prin urmare, nu strica niciodata sa pastrati in autovehicul un bidon cu ulei pentru astfel de urgente.

4. Nu uitati de trusa de prim ajutor

Inainte de a va gandi daca veti avea nevoie sau nu de ea, este bine sa stiti ca simpla lipsa a trusei medicale din masina este sanctionata cu amenda. Iar in unele tari din Europa, cu o amenda chiar foarte mare. Verificati intotdeauna valabilitatea si continutul trusei medicale de prim ajutor. Mai mult, sub nici o forma nu plecati la drum fara a avea in portbagaj, pe langa trusa medicala, si un kit de scule, inclusiv un cric. In plus, de un real folos pot fi atat triunghiul de avertizare cat si vesta reflectorizanta.

5. Actualizati sistemul de navigatie

Desigur, nu este necesar sa va cumparati un nou sistem GPS, asigurati-va insa ca aveti ultima versiune de soft cu cele mai noi harti disponibile. Acest aspect este de o importanta vitala si va poate fi de un real folos ori de cate ori va aventurati pe trasee pe care nu le cunoasteti.

6. Pastrati un set de chei de rezerva

Desi va ganditi ca poate nu ar fi necesar, cu atat mai mult cu cat nu va incadrati in categoria “uitucilor”, ar fi bine sa fiti foarte precaut cand vine vorba despre cheile autoturismului. Nu se stie niciodata cum si in ce imprejurari puteti rataci cheile, iar daca se intampla asta, cu siguranta ca sejurul va fi ratat. De aceea, un set suplimentar de chei se poate dovedi una dintre cele mai inspirate miscari pe care le puteti face inainte de a pleca la drum.

Exista desigur o serie de alte aspecte de care este imperios necesar sa tineti cont. Asta pentru ca un sejur reusit are la baza intotdeauna o planificare corecta si o mare atentie la detalii. Retineti ca este deosebit de important sa aveti in vedere si urmatoarele recomandari:

  • verificati presurile si covorasele din spatiul destinat soferului, asigurandu-va ca acestea nu pot ajunge sub pedale (este o cauza de accidente intalnita mult mai des decat ati crede)
  • evitati sa va urcati in masina cu pantofi cu talpa murdara, astfel incat sa eliminati riscul de alunecare a piciorului de pe pedale
  • verificati tipul pneurilor (vara, all-season), uzura si presiunea acestora
  • verificati atat nivelul lichidului pentru spalatorul de parbriz, cat mai ales functionalitatea intregului sistem de climatizare si dezaburire
  • verificati instalatia de lumini
  • asigurati-va ca aveti intotdeauna in autovehicul un cablu de remorcare, cabluri electrice de pornire si o lanterna cu baterii

Si nu uitati de dispozitia psiho-fizica! Este la fel de importanta pentru un minisejur memorabil!

share post:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Suna Acum
Locatie