Sistem dezactivare cilindri motor

Dezactivarea cilindrilor pe un motor cu ardere interna

Dezactivarea cilindrilorDesi pare greu de crezut, iata ca unul dintre cei mai mari constructori auto din lume a dezvoltat si implementat un sistem care permite dezactivarea cilindrilor in timpul functionarii motorului. Astfel, in urma cu mai putin de 2 ani, grupul Volkswagen a introdus in premiera sistemul care permite oprirea a doi cilindri pe modelul 1.4 TSI, un motor cu injectie directa supraalimentat .

Inainte de a explica in ce consta si cum functioneaza acest sistem, e bine de stiut si care sunt ratiunile care au stat la baza dezvoltarii sale. Astfel, intocmai ca si in cazul Stop & Start, se pare ca sistemul pentru dezactivarea cilindrilor a fost creat in scopul reducerii consumului de combustibil si a emisiilor de CO2.

 

Cylinder Shut-Off, asa cum este denumit in mod oficial sistemul, este bazat pe o tehnologie ce permite dezactivarea temporara a doi din cei patru cilindri ai motorului, atunci cand acesta functioneaza intr-o sarcina mica . In functie de stilul de condus si conditiile de drum, testele efectuate de Volkswagen au demonstrat o reducere a consumului de carburant cuprinsa intre 0,4 si 1 litru la 100 de km.

Procesul de activare/dezactivare a sistemului este unul complet automat si are loc aproape instantaneu, imperceptibil pentru conducatorul auto (max. 36 milisecunde). De asemenea, nivelul de zgomot sau vibratiile sunt aproape insesizabile in ceea ce priveste modul de functionare a motorului la dezactivarea celor 2 cilindri.

Este important de stiut de asemenea ca acest sistem devine activ numai intr-o anumita plaja a turatiei motorului, respectiv intre 1400 si 4000 rot/min si doar atunci cand cuplul motor se situeaza intre valorile de 25 pana la 75 Nm. De asemenea, sistemul analizeaza permanent pozitia pedalei de acceleratie iar in cazul in care detecteaza un stil de condus sportiv, se dezactiveaza automat pentru a permite autovehiculului sa utilizeze intreaga putere a motorului.

Cat priveste modul sau de functionare, o explicatie simpla, fara detalii tehnice, este aceea ca in momentul patrunderii aerului in camera de ardere sistemul dezactiveaza camele care actioneaza asupra supapelor (admisie si evacuare) aferente cilindrilor 2 si 3. De asemenea, concomitent cu dezactivarea supapelor se opreste si injectia de combustibil.

Sistemul in sine este unul destul de complex iar explicarea in detaliu a modului sau de functionare nu face obiectul prezentului articol. Tot ceea ce trebuie sa retineti este faptul ca prin oprirea functionarii cilindrilor se economiseste combustibil, in timp ce cilindri ramasi in uz au un randament suficient cat sa sustina o foarte buna functionare a motorului.

Sistemul de dezactivare al cilindrilor dezvoltat de VW

share post:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Suna Acum
Locatie