De ce se simnt vibratii puternice in volan cand se franeaza la viteze mari

De ce se simnt vibratii puternice in volan cand se franeaza la viteze mari?

Multi soferi au intalnit aceasta problema atunci cand au iesit la un drum mai lung in afara orasului: volanul incepe sa vibreze puternic atunci cand franele sunt aplicate la viteza mare. Aceasta problema este mai evidenta atunci cand se franeaza pe la 100-120 km/h. In majoritatea cazurilor, aceasta problema este cauzata de discurile de farana, care sunt deformate sau uzate neuniform.

Multi mecanici de la noi folososesc termenul de „discuri ovalizate”, chiar daca mai corect este sa foloseasca termenul de „discuri deformate”.

Din ce motiv poate apararea aceasta problema?

Acesta problema apare datorita supunerii discurilor la diferente mari de temperatura intr-un interval de timp foarte scurt. Atunci cand discurile sunt incinse foarte tare si intra in contact brusc cu o balta de pe carosabil sau cu jetul de apa rece din spalatorie, apare efectul de deformare. In anumite cazuri, acest lucru se poate intampla si datorita materialelor de calitate inferioara din care sunt fabricate anumite modele de discuri sau datorita unor defecte de fabricatie.

Daca masina este parcata afara pentru o lunga perioada de timp fara a fi folosita, discurile de frana ruginesc, in special daca afara a plouat mult in acea perioada. Acest lucru duce la aparita unei vibratii in pedala de frana si in volan in primii kimoletri parcursi. In aceasta situtie, daca parcurgeti mai multi kilometri si aceste vribratii nu dispar trebuie sa mergeti la o verificare intr-un service specializat.

Un disc de frana deformat sau uzat are puncte mai groase si mai subtiri, astfel incat forta de franare se schimba pe masura ce discul se roteste. Aceasta forta de franare determina aparitia vibratiei in volan atunci cand se aplica franele. De asemenea cand aplicati frana usor, puteti simti ca prinde in valuri si apare o pulsatie in pedala de frana.discuri ovalizate

Care este solutia pentru remediarea acestor probleme?

Solutia este sa faceti o programare la un service auto si sa faceti o verificare.

ATENTIE! Mai sunt si alte cauze comune care produc efecte similare discurilor deformate.

Acestea sunt urmatoarele:

– anvelope sau jante cu defecte;

– roti neechilibrate corespunzator;

– probleme ale articulatiilor suspensiei din fata, in special la bieletele de directie;

– frane neuniforme, atunci cand nu au fost schimbate ambele placute de frana sau cand s-a mers o perioada de timp cu un etrier blocat;

– butucii nu au fost curatati la montarea discurilor;

Este intotdeauna recomandat sa utilizati numai piese de inalta calitate. Pastrarea sistemului de directie si franare in conditii bune reprezinta o investitie in siguranta dumneavoastra si siguranta pasagerilor.

Ca o concluzie finala, va recomandam sa nu schimbati discurile de frana inainte sa verificati daca aveti probleme la sistemul de directie sau la roti.

 

Marvis Auto Concept – Reconditionari Turbosuflante

share post:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Suna Acum
Locatie