Cuplu / putere

Ce este mai important, cuplul sau puterea?

Cuplu vs putereDaca aveti curiozitatea sa efectuati o cautare pe Google dupa cuvintele cuplu vs putere veti fi surprinsi de numarul mare de rezultate afisate de motorul de cautare. Practic, fie ca vorbim de bloguri auto, forumuri de specialitate sau chiar site-uri personale, subiectul „cuplu vs putere” este prezent pretutindeni.

In cele ce urmeaza vom afla care este diferenta dintre cuplul motor si puterea acestuia. De asemenea, vom incerca sa identificam principalele criterii care ar putea sta la baza stabilirii anumitor prioritati in achizitionarea unui autovehicul, desigur, raportat la cele doua caracteristici in discutie.

 

Ce este cuplul? (Nm)

Cu un mic efort, probabil fiecare dintre noi ne vom aminti de orele de fizica in care auzeam pentru prima data despre marimea fizica a carei unitate de masura este Newton metrul (Nm). Cuplul (cunoscut in limbajul fizicii ca si moment) reprezinta tendinta unei forte de a roti un obiect in jurul axei sale si are ca unitate de masura Nm. Desigur, nu vom intra in detalii tehnice, probabil ca in timpul scolii Fizica nu a fost materia voastra preferata! ­čÖé Totusi, haideti sa vedem ce anume reprezinta cuplul in cazul unui autovehicul echipat cu motor cu ardere interna.

O definitie simpla (dar nu simplista) spune despre cuplul motor ca este rezultatul produsului dintre forta ce apasa asupra pistonului si lungimea bratului maneton (sau bratul fortei):

Cuplu (Nm) = Forta (N) x bratul fortei (m)

Pentru a mari valoarea cuplului motor, constructorii de autovehicule au doua posibilitati: fie actioneaza in sensul cresterii fortei de apasare, fie pentru a creste lungimea bratului maneton. In ceea ce priveste valoarea cuplului in cazul a doua motoare cu ardere interna de capacitate cilindrica identica, unul pe benzina iar celalalt diesel, motorul diesel va avea intotdeauna un cuplu mai mare.

Puterea

Denumita putere mecanica in limbajul tehnic, Puterea este o marime fizica reprezentata de lucrul mecanic efectuat intr-un anumit interval de timp. Cu alte cuvinte, produsul dintre cuplu si turatie (viteza unghiulara). In sistemul international SI, unitatea de masura a puterii este Watt-ul.

Puterea (W) = Cuplu (Nm) x Viteza unghiulara (rad/sec)

In cazul autovehiculelor insa, unitatea de masura folosita in prezent pentru putere este Calul Putere (CP). De asemenea, turatia (numarul de rotatii pe minut) reprezinta corespondentul vitezei unghiulare, astfel ca puterea se calculeaza dupa urmatoarea formula:

Puterea (CP) = (1/7021.55) x Cuplu (Nm) x Turatia (rot/min)

Acum, ca avem o imagine de ansamblu destul de clara asupra celor doua caracteristici (cuplul si puterea) este lesne de inteles ca o comparatie directa intre ele nu are sens. Practic, in cazul unui motor cu ardere interna, cresterea cuplului este urmata intotdeauna de o crestere a puterii.

Un alt aspect foarte important de mentionat este acela ca, in functie de tipul motorului (benzina / diesel), cuplul motor variaza semnificativ. Astfel, comparand doua motoare cu aceeasi cilindree, unul pe benzina iar celalalt diesel, diferenta va fi intotdeauna aceea ca motorul diesel va avea un cuplu mai ridicat la turatii reduse iar motorul pe benzina o putere mai mare la turatii mai ridicate.

Desigur, subiectul in discutie apartine unui domeniu foarte vast iar prin acest articol nu putem atinge nicidecum toate aspectele necesare intelegerii sale depline. Cu toate acestea, pentru a concluziona, vom puncta in cele ce urmeaza exact ceea ce trebuie sa retineti referitor la cele doua caracteristici. Asadar, fie ca doar ati vrut sa treceti in revista anumite caracteristici ale motorului cu ardere interna, sau poate va informati mai in detaliu inainte de a lua o decizie de achizitie a unui autovehicul, retineti ca:

In timp ce o putere mare se reflecta intotdeauna in capacitatea unui autovehicul de a urca foarte rapid un drum aflat in rampa abrupta, un cuplu motor mare este definit ca fiind capacitatea autovehiculului de a urca acelasi drum, indiferent de timpul scurs.
share post:

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Suna Acum
Locatie