Cum sa va pastrati masina curata in perioada de iarna
Am scris acest articol cu ajutorul celor mai buni mecanici auto din Bucuresti, asa ca, mai jos, va oferim solutii optime pentru a va proteja masina in timpul rece.
O masina tinuta afara este afectata din cauza temperaturii si fenomenelor climatice, astfel vara, cand temperaturile sunt ridicare, este atacata vopseaua, ploaia puternica afecteaza caroseria, iar temperaturile foarte scazute slabesc performanta acesteia pe termen lung.
Iarna este anotimpul cel mai nociv pentru masina. Sarea care este folosita pentru a mentine drumurile noastre uscate si dezghetate, dar, din pacate vine cu un pret, poate ataca metalul neprotejat, ceea ce, in timp, duce la degradarea caroseriei prin rugina. Odata ce masina este afectata de rugina si nu se iau masuri, se poate extinde foarte repede. Noroiul si frunzele intra in gaurile de scurgere esentiale, le blocheaza si mentin umezeala in partile nevazute ale masinii.
Daca masina nu este protejata corespunzator, vor aduce o uzura mai rapida si valoarea ii poate scadea mult.
Curatarea masinii iarna: sfaturi de top
Cea mai importanta regula este pastrarea masinii curate, mai ales dupa ce a fost la drum lung. Atunci cand este curata se vad urmele de zgaraituri sau deformari ale caroseriei. Va recomandam sa incepeti cu rotile, apoi cu caroseria, folosind o spuma pentru a inmuia cea mai dificila murdarie, apoi cu detergent de masina.
Daca masina a fost intretinuta cu ceara, spuma este suficienta la curatare, deoarece va elimina petele iar suprafata alunecoasa protejeaza va proteja vopseaua. Un strat generos va va ajuta sa economisiti mult timp iarna, cand va trebui sa curatati masina, un jet de apa va fi suficient.
Stratul de ceara va ajuta si la uscare, deoarece nu mai trebuie folosita carpa, eliminand o alta oportunitate de a zgaria neintentionat masina. In schimb, cu un jet de aer picaturile pur si simplu se desprind de pe suprafata, fara a lasa urme.
O spalatorie dotata cu jet de aer va elimina frunzele si alte depuneri care au intrat prin gaurile masinii, daca nu gasiti o astfel de optiune rugati personalul de la spalatorie sa va scoata gunoaiele din spatiile mici. Fac mult rau si nu doriti sa va afecteze masina.
Daca masina nu este data cu ceara, foloseste un sampon dedicat, investitia intr-o solutie auto de calitate v-a ajuta la protejarea caroseriei pe termen lung.
Parbrizul si stergatoarele trebuie sa fie sterse cu o carpa din microfibra si cu o solutie de curatare pentru geamuri, astfel raman curate si degresate.
Este de la sine inteles ca, daca conduceti pe zapada, trebuie sa fiti mai pregatiti decat atunci cand conduceti vara. Odata, ca trebuie sa luati in calcul temperaturile scazute care pot fi, deci, fiti imbracati corespunzator, in caz de sunteti luati prin surprindere de masina dumneavoastra. Cand ninge si este zapada foarte mare, porniti la drum doar daca este ceva foarte urgen.
Daca totusi vremea este neprietenoasa si aveti drumuri de facut, iata ce ar fi bine sa luati in considerare:
Alegeti drumurile principale, este probabil ca acestea sa fie curatate, chair daca sunt mai aglomerate. E mai bine sa ramaneti cu traficul decat sa riscati sa mergeti pe sosele inghetate si sa riscati sa va defectati masina sau aveti un accident.
Conduceti fara graba, cat mai usor, fara ca rotile sa se invarta in gol. La masina manuala, puteti folosi treapta a doua pentru a creste tractiunea. Turatia puternica a motorului inseamna ca trimiteti multa putere rotilor motrice, iar utilizarea unei trepte mai mari inseamna turatii mai mici, care nu vor coplesi atat de usor anvelopele.
Odata ce va miscati, cel mai bine este sa va mentineti viteza, deoarece oprirea va poate determina sa ramaneti blocat. Daca mergeti prea repede ati putea pierde cu usurinta controlul. Pastrati o distanta mare intre dumneavoastra si masina din fata si fiti atent in permanenta, astfel incat sa fiti pregatit sa incetiniti usor.
Cand conduceti, evitati actionarea brusca a acceleratiei, franelor si directiei. Incercati sa utilizati a doua treapta de viteza pentru a obtine aderenta atunci cand va deplasati si incercati sa simtiti aderenta prin alunecarea ambreiajului. Unele cutii de viteze automate ofera mod de iarna.
Cand porniti masina, acordati-i timp suficient sa se incalzeasca si curatati toata zapada si gheata de pe geamuri si lumini – daca nu faceti acest lucru ar putea fi considerata o infractiune rutiera de catre politie. Daca pe acoperis este multa zapada, trebuie curatata si aceasta, deoarece daca cade in timp ce conduceti, poate cauza un pericol pentru alti soferi. Asigurati-va ca aveti solutie pentru parbriz pentru temperaturi scazute si ca stergatoarele nu sunt lipite de parbriz. Cand conduceti, asigurati-va ca farurile sunt aprinse si ca pot fi vazute de alti soferi.
Inainte de a porni la drum, verificati conditiile meteorologice, iar daca nu aveti anvelope de iarna, nu va aventurati la drum.